Stilton on mielestäni sinihomejuustojen aatelia. Siinä on riittävästi makua, se on mureaa eikä se maistu liian suolaiselta. Se sopii sekä syötäväksi sellaisenaan että raaka-aineena käytettäväksi. Olen aiemmin käyttänyt sitä makaronilaatikossa, ja nyt käytin sitä juustotäytteisten piparkakkukiekkojen leivonnassa.

Tein tällä kertaa kiekkoja kahdenlaisesta piparkakkutaikinasta. Ensimmäiset tein kaupasta ostamastani taikinasta (paketissa oli kaksi levyä), ja toiseen erään käytin eilen valmistamaani taikinaa, Itse tekemäni taikinan ainesmäärät olivat samat kuin tavallisessakin piparkakkutaikinassa, koostumuksen vain ollessa hieman erilainen. Siirapin sijasta käytin leipämelassia ja pääosa jauhoista oli riihiruisjauhoja. Lisäsin taikinaan myös kaksi kananmunaa, jotta saisin siihen lisää nestettä ja sitkeyttä. Lisäksi korvasin margariinin voilla, Mausteina oli maustepippuria, neilikkaa ja kanelia niin kuin yleensäkin piparitaikinoissa on. Muita mausteita en tällä kertaa käyttänytkään.

Kaulitsin kylmän taikinan ohueksi levyksi ja levitin sen päälle stiltonia pieninä murusina. Taas kerran kertakäyttöhansikkaat osoittivat hyödyllisyytensä, sillä juuston murentaminen ja sen levittäminen voivat olla hieman sotkuista puuhaa. Parhaiten murentaminen käy päinsä kun välineinä on syvä lautanen ja terävä veitsi. Muruset on hyvä painella kiinni taikinaan, jotta rullaaminen käy helpommin.

Täytetty taikinarulla leikellään kääretortun tapaan ohuiksi siivuiksi, jotka painellaan leivinpaperille litteiksi levyiksi. Ne paistetaan 225 asteessa noin 7-10 minuuttia eli kunnes niissä on sopivasti tummuutta [Huom! Ei mustaa! :-) ]. Rullat - etenkin ruistaikinasta tehdyt - kypsyvät ja tummenevat vielä uunista oton jälkeenkin, mikä on hyvä ottaa huomioon väriä arvioitaessa.

Homejuusto sulaa paistettaessa, jättäen valmiisiin kiekkoihin pieniä reikiä. Kiekot puolestaan paisuvat hieman paistuessaan, minkä vuoksi ne on aseteltava pellille hieman harvakseen.

Ensimmäisessä kuvassa on valmistaikinasta valmistettuja kiekkoja. Toinen kuva puolestaan esittää omatekoisesta taikinasta paistettuja - täytetystä rullasta leikatuista viipaleista tehdyistä palleroista litistettyjä - kiekkoja.

Stilton-kiekot.jpg

Yläkuva: Valmistaikinasta valmistettuja stiltontäytteisiä kierukoita.

Stiltonpallerot.jpg

Näissäkin on samaa stiltonia, mutta nämä on tehty litistämällä palleroita jotka pyörittelin siivuista, jotka leikkasin täytetystä taikinapötköstä.

Seuraavalla kerralla kokeilen tehdä niin, että teen pieniä stiltontäytteisiä taikinanyyttejä ja painan ne littaan toivoen, että juusto pysyisi kokonaan kuoren sisällä. Enimmäkseen se pysyi nytkin, mutta kuten kuvasta näkyy, sitä oli myös kuoren pinnalla, muodostaen paistettaessa pieniä kraatereita. 

Stiltonin ja piparkakun maku sopivat mielestäni hyvin yhteen. Tuleepa mieleen, että jos stiltonia pehmentäisi vaikka maustamattomalla tuorejuustolla (tai vain sulattaisi vaikka mikrossa hieman), siitä saisi hyvänmakuisen täytteen kerrospiparien väliin. Ehkä.

Mitenhän stilton sopisi ohukaistaikinaan? Jos sitä sulattaisi maidon sekaan ja sitten rakentaisi siitä taikinan... Hmmm.