Lukeminen kannatta aina, kuten Donner sanoi taannoisessa mainoksessa. Tällä kertaa minun kannatti lukea Yhteishyvän mukana tullut ruokaohjelehtinen: löysin siitä vinkin suunnittelemani kääretortun tekemiseen.

Ostin jokin aika sitten purkillisen Paholaisen hilloa, joka on chilimausteista sosetta tai hilloa, miten kukin asian näkee. Aikomuksenani oli käyttää sitä leipomisessa, ja tänään oli aika toteuttaa aikomukseni.

Lukemassani ruokalehtisessä oli ohje täytteeksi, jossa käytettiin apuna liivatetta. Siispä tuumasta toimeen.

Itse kääretortun tein kutakuinkin perinteisellä tavalla, täyte vain hieman poikkesi tälläkin kertaa sillä raaka-aineina käytin mm. appelsiinituorejuustoa, Paholaisen hilloa, kuohukermaa ja liivatejauhetta.

Tein täytteen valmiiksi ennen torttutaikinaa, jotta täyteaines sai jonkin aikaa maustua jääkaapissa. Sekoitin ensin rasialliseen tuorejuustoa muutaman teelusikallisen sokeria ja kolmannespurkin eli noin 100 g chilihilloa. Sitten tein pienellä vesitilkalla liivateseoksen. Sen teossa tuli pieni töpinki (jokin menee aina vähän pieleen, tietysti). Liottelin jauhetta mukissa, jonka käytin mikrossa sillä seurauksella että huomasin mukin olevan tyhjä, sillä liivate liukesikin näköjään tosi nopeasti. Korjausliikkeenä lisäsin mukiin hieman uutta vettä, ja litku tuli valmiiksi joten sekoittelin sen juustomössöön. Seuraavaksi vaahdotin pikkupurkillisen kermaa (ilman sokeria) ja sotkin myös vaahdon juustomössön sekaan ja laitoin kulhon jääkaappiin odottelemaan käyttöä.

Tekaisin kananmunista, sokerista, vehnä- ja perunajauhoista ynnä leivinjauheesta tavallisen taikinan ja paistoin siitä torttulevyn, jonka tällä kertaa osasin antaa jäähtyä ennen täytteen levittämistä...

Jäähtyneelle levylle oli helppo levittää kylmä täyte, Oltuaan muutaman tunnin jääkaapissa, maistelin pari palasta ja totesin, että seuraavalla kerralla laitan a) jotain mausteita taikinan sekaan [ehkä chiliä :-) ] ja täytteeseen enemmän chilihilloa [loput 2/3 purkillista], koska maku - vaikka olikin makea ja siten hyvä - oli chilin osalta varsin mieto.

Kun ei heti onnistu, jää varaa kehittyä.

***

Muuten, tein tänään piparitaikinan. Se on jääkaapissa maustumassa huomista varten. Ehkä teen siitä homejuustohyrriä, ehkä en, ehkä syön sen sellaisenaan. Jää nähtäväksi.