Hyvää ruokaa tehdään sydämellä, mutta myös sydämestä tehdään hyvää ruokaa. Tällä kertaa tein ruokaa hirven sydämestä, keittämällä sen. Valmistaminen on helppoa, eikä ohjekaan ole pitkä.

Hirven sydän on iso, joten sen keittämiseen on syytä varata iso kattila johon se mahtuu sopivasti paloiteltuna. Yleensä sydän halkaistaan kun se on irrotettu hirvestä, ja siitä on pääosa verestä jo valutettu pois. Ellei sitä ole jostain syystä halkaistu, tehdään se ennen keittämistä. Sydän halkaistaan siten, että sen eteiset ja kammiot avautuvat ja niissä oleva veri saadaan valutettua pois. Sydämen isoissa verisuonissa oleva veri lähtee aika mukavasti pois, kun sydäntä huuhtelee juoksevalla vedellä jonkin aikaa.

Keittämistä varten sydämen voi paloitella kahteen-kolmeen osaan jotta se mahtuu paremmin kattilaan, ja että kattilaan mahtuisi vettä niin paljon että sydän peittyisi.

Kun vesi alkaa kiehua, kuoritaan pinnalle kertyvä vaahto pois ja lisätään kattilaan mausteita. Itse käytin tällä kertaa vain suolaa sekä kokonaisia viher- ja maustepippureita. Viiden litran kattilaan suolaa meni muutama lusikallinen ja pippureita suunnilleen kymmenkunta kumpaakin lajia.

Keittelin sydäntä kolmisen tuntia, liemen hiljalleen poristessa kannen alla. Kääntelin välillä palasia, jotta ne sekä kypsyisivät että maustuisivat tasaisesti. Keitoksen päätyttyä jäähdytin palaset ja leikkasin niistä ohuita siivuja muutaman pakasterasian verran, pakkaseen pistettäväksi.

Keittoliemestä tein jatkoksi purkkilihakeiton eli kuorin ja lohkoin kasan perunoita sekä muutaman porkkanan (jotka vuolin pieniksi siivuiksi). Sekaan meni purkillinen hirvenlihasäilykettä (samalta metsästäjältä saatua kuin sydänkin), reilusti sipulirouhetta, pussillinen hernemaissipaprikaseosta  ja lihaliemikuutio. Perunoiden ollessa kypsiä oli keittokin valmista. Keittoa riittikin sitten useaksi päiväksi, eikä sydänkään vielä viikon syömisellä ole leivänpäällisvalikoimasta loppunut.

Pakastimessa on vielä kieli, samasta hirvestä kuin oli tämä sydänkin. Kielen osalta on vielä nähtävänä, keitänkö vai paistanko sen. Hyvää siitä saa kuitenkin kummallakin tavalla, ja leivän päälle laitettuna se ajaa mukavasti ohi makkaroista ja muista vastaavista leikkeleistä.