On asioita, joita voi yrittää väistellä ja toisia,joita ei voi. Flunssa on näitä toisia: se tulee kun tahtoo mutta loppuupa sekin aikanaan. Vaikka flunssan paranemista ei juuri voisi jouduttaa, voi sen aikana helpottaa omaa oloaan monin eri keinoin.

Flunssaa sairastaessaan voi vaikka yrittää keksiä, mitä mukavaa sen aikana voisi tehdä ja miten sitä voisi käyttää hyödyksi. Itse keksin muutaman - siis vain muutaman - "positiivisen" puolen, joten jos löydätte lisää, kirjoitelkaa kommentteja. Omatekoisen ruoan ystävänä enimmät flunssan hyvät puolet liittyvät tietysti ruokaan ja syömiseen, joten keskitynpä nyt sitten niihin.

Valkosipulin himosyöjänä joudun yleensä suunnittelemaan, milloin voin sitä syödä jotta en aiheuttaisi valkosipulintuoksuisia ympäristöhaittoja. Valkosipuli kun on sellainen tuote, että vaikka sitä söisi joka päivä, se tuppaa puskemaan ulos ihosta ja hengitysteistä. Se ei ole kovin miellyttävää kanssaihmisille, voin sanoa sen omastakin kokemuksesta.

Flunssa saa kuitenkin aikaan ymmärrystä ystäväpiirissä, joten käytinkin tilannetta surutta hyödykseni. Tosin perustellumpi syy valkosipulin syöntiini oli se, että mielestäni se todella lievittää flunssan oireita ja sitä kautta toimii jotensakin parantavasti.

Valkosipulin lisäksi moni muukin ruoka on sairaana sallittua. Sanonkin, että flunssassa ja kurkun ollessa kipeänä voi syödä mitä voi syödä, muistaen kuitenkin samalla että voi syödä sitä mitä saa syödä. Toisin sanoen, kun ruoka ei maistu - eikä oikein juotavakaan - muuttuvat esimerkiksi sopivasti sulanut suklaa ja viileä limonadi sallituiksi herkuiksi myös aikuiselle, eivät pelkästään lapselle.

Limsaa en tällä kertaa tullut juoneeksi, mutta kuumaa hunajateetä meni välillä runsaasti. Flunssan parhaina aikoina huomasin joskus juoneeni pelkkää hunajavettä, kun en kuumeessa muistanutkaan käyttää teepussia. No, kuuma juomahan on hyväksi - ja hunaja myös, monin eri tapoinensa. Teen lisäksi pidän kaakaosta niin kylmänä kuin kuumana, mutta se ei jostain syystä maistunut ennen kuin jo ollessani kuta kuinkin toipunut. Mutta teetä meni.

Ruokaa kului vähän ja vaihtelevasti. Luonani käyneille vieraille kokkailin muun muassa uunipuuroa eri variaatioin, poropihvejä perunoin ja minttukastikkein, mustaherukkakiisseliä sun muuta. Itsekin jotain niistä satunnaisesti söin, mutta jääkaapissani odottaa nyt joukko jämärasioita avaamistaan ja tyhjentämistään. Tottapa ne sieltä katoavat muutamassa päivässä, syystä tai toisesta.

Teen kanssa paras tarjottava (minulle) oli valkosipulipulla. Se on yksinkertaisesti halkaistu pikkupulla, jonka puolikkaiden välissä on noin sentin paksuinen kerros valkosipulimurskaa. Se on todella herkullista, mutta joillakin teehetkillä sain kuulla toisenlaistakin palautetta.

Kurkun toimintaa kohensivat - ja kuuri jatkuu - voimakkaat kurkkupastillit, joita onneksi kotoani löytyy aina montaa eri sorttia. Niitä sopii imeskellä tämän tästä, mutta hampaiden kannalta olisi hyvä löytää jotain sokerittomia tai muutoin hammasystävällisiä merkkejä. Kurkkukarheuden lievittämisen lisäksi niillä voi ainakin yrittää peittää valkosipulin tuoksua (ja ainakin yrittää niin puolustautua, jos eivät ne oikeasti hajuun tehoaisikaan).

Sivumennen sanottuna sininen Vick-salva on yskänlievityksen lisäksi hyvää myös joihinkin särkyihin. Parina yönä minua valvotti kiusallinen selkä- ja lonkkasärky, joka vaati pientä asentomuutosta aina muutaman minuutin välein. Vaiva loppui, kun sivelin lonkkaan reilusti salvaa. Tosin ensin kokeilin sitä vain vähän, nähdäkseni että haittaako vai auttaako se. Suosittelen samaa testiä muillekin sen käyttöä harkitseville, se ei nimittäin sovi läheskään jokaiseen vaivaan eikä jokaiselle. Se on sen verran vahvaa, ettei sitä saa suin päin levittää minne vaan, eikä paljoa sittenkään, ja lapsille vielä vähemmän.

Flunssaviikon aikana paino putosi useita kiloja. Se on kuitenkin ei-toivottu sivuilmiö, eikä flunssaa kannata hankkia laihdutuskeinona käytettäväksi sillä terveellisempiäkin keinoja löytyy. Odotettavissa onkin, että painoni nouseekin äkkiä normaalitasolle kunhan kokkailu pääsee vauhtiin ja ruoka alkaa maistumaan. Uusia ruokaideoita on jo mielessä; nähtäväksi jää, mitä niistä keittiössäni kehittyy.