Eilen piti taas todeta, että tässä iässä alkaa kohta kaikki olla vanhaa. Löysin nimittäin kaapistani pyöreitä riisilevyjä, joiden parasta ennen -päiväystä en edes uskaltanut katsoa. Eivät mahda olla edes viime vuosikymmenellä hankittuja, liekö toissakaan? No, juuri ja juuri.

Vaan eipä se menoa haittaa. Avaamaton pakkaus säilyy sisätiloissa kohtuupitkään, ainakin näin siltä näytti. Osalle levyistä tuli tarvetta saman tien, sillä ne nähtyäni muistin joskus hamassa menneisyydessä tehneeni samanlaisista levyistä riisitäytteisiä palloja. Nyt päätin tehdä hieman toisenlaisia.

Paistinpannu lämpiämään, hep! Pannulle ruskistumaan hirvijauhelihaa, ja ruskistumisen jälkeen sekaan kannen alle kaveriksi silputtua sipulia ja valkosipulia. Sillä aikaa viereisellä levyllä kiehuskeli sekaan tarkoitettu annos sushiriisiä ohjeen mukaan keitettynä.

Riisin valmistuttua sekoitin sen jauhelihaan ja lisäsin mausteeksi mm. chilirouhetta, oreganoa, rakuunaa, ruususuolaa, kiinalaista mausteseosta (sellainenkin on tullut ostettua), currya ja jotain tavanomaisempia mausteita. Makujen tasautumista odotellessani keittelin pannullisen vettä ja hörppäsin kupillisen teetä siinä sivussa.

Lisävalmisteluna keittelin pikkukattilassa kasvisliemen: puoli litraa vettä ja kasvisliemikuutio.

Teen jälkeen lirautin laakealle lautaselle kuumaa vettä ja painelin riisilevyn siihen liukenemaan. Kertakäyttöhansikkaat hieman laimensivat kuumuutta kun otin kouraan pehmenneen levyn ja nostelin sille pienen kauhallisen jauhelihariisimössöä. Taittelin levyn reunat päälletysten ja puristelin möllykän jokseenkin pyöreäksi palloksi jonka nostin varovasti toiselle lautaselle odottamaan, että saan sen käärittyä vielä toisen riisilevyn sisälle.

Kun kolme palloa oli valmiina, nostin ne kattilaan jossa kasvisliemi kupli hiljalleen. Tein lisää palloja ja käänsin kattilassa olevia välillä toiseen asentoon. Kun seuraavat kolme olivat valmiina, nostin kattilassa olleet hyvin, hyvin varovasti kauhalla lautaselle jäähtymään.

Palloja tuli lopulta valmiiksi tusinan verran. Ne ovat kohtalaisen kookkaita, suurempia kuin tavalliset lihapullat. Kokoa kuvastanee se, että söin niitä aamupalalla vain kaksi, saatteenaan kupillinen teetä. Yön jääkaapissa olleina ne maistuivat todella hyviltä, vaikka olivatkin kylmiä. Odotin, että päällyste tarttuisi toisiin palloihin ja repeäisi, mutta näin ei käynyt. Ilmeisesti se, että jäähdytin ne erillään toisistaan, auttoi asiaa.

Näitä pitää tehdä lisää. Olen joskus takavuosina tehnyt sellaisia riisilevyihin käärittyjä "kääryleitä", joissa oli mm. keitettyä kaalta ja porkkanaa sisällä. Ne olivat menestys, mutta sillä(kään) kertaa ei reseptistä jäänyt kuin hajanaisia muistijälkiä tallelle. Niinpä niin.