Pääsiäisenä oli vieraita käymässä. Itse asiassa ei vieraita vieraita, vaan hyvinkin tuttuja: nuorempi lapsi ja vuokraisäntäni sattuivat kumpikin tulemaan yhtä aikaa kyläilemään. Monipäiväisten vierailujen mittaan tuli tehtyä niin tavallista kuin vähemmän tavallistakin sapuskaa tällä(kin) kertaa.

Yksi hyvin kauppansa tehnyt ruokalaji oli uunissa haudutettu kasvispata, jossa oli lihalisänä nakinpätkiä. Kasvisosastosta vastasivat puolenkymmentä isoa tyrnäväläistä kiinteää perunaa, yksi iso bataatti, kaksi reilua lantunpalasta ja muutama porkkana, kaikki parin sokeripalan kokoisiksi paloiteltuina. Nakkeja - jotka yhteistuumin hyväksyimme myös kasviksiksi - meni sekaan reilut puolenkymmentä, sentin pätkiksi katkottuina.

Mausteiksi pataan pistin ainakin rosmariinia (hieman liikaa), erilaisia pippureita, suolaa ja paprikaa. Taisi sinne mennä myös oreganoa, en muista ihan tarkkaan. Valmistus oli vaivattoman helppoa: kaikki palasiksi, padan pohjalle vähän ruokaöljyä, palaset pataan, mausteet sekaan sekoitellen ja lasillinen vettä päälle lorauttaen sekä lopuksi kansi päälle ja pariksi tunniksi pariin sataan asteeseen muhimaan.

Yhtenä toisena päivänä tarjoilin makaronia itsevalmistettujen pihvien ja lihapullien sekä tulisen kastikkeen kera. Tarkoitus oli paistaa pannulla lihapullia, mutta heti ensimmäisen erän jälkeen päätin että helpompaa on tehdä pieniä pihvejä kuin että yrittää saada pyöreitä pullia pysymään pyöreinä. Samaa taikinaa yhtä kaikki, mutta laiskuus vei voiton. Toinen tarkoituksen muutos tuli kun ajattelin ensin keittää pottuja mutta kun löysin vihanneslaatikosta vain kaksi perunaa, ruokalajiksi valikoituikin makaroni lisukkeineen. Eipä siinä, asiathan tuppaavat joskus muuttumaan toisiksi.

Kastikkeesta tuli talvisen tulista, sillä kun lukee kirjaa samalla kun kokkaa, saattaa keskittyminen hieman häiriintyä. Niinpä mausteissa tuli pientä häikkää: jotain pippuria - tai kaikkia - saattoi tulla lisättyä kahteen kertaan. Saattoi tosin olla mausteiden yhteisvaikutuskin syynä, sillä maustoin kastikkeen ainakin neilikalla, timjamilla, pippureilla, valkosipulilla, aromisuolalla ja grillausmausteella. Lisäilin niitä vaiheittain, enkä maistellut makua kuin lopussa joten jälkimaku pääsi yllättämään. Ruokailijat hieman yskivät syödessään, mutta hyvää ilmeisesti oli kun kaikki meni (tosin itse otin viimeisenä). Talvella tarkenee, kun pitää lämpimiä vaatteita ja syö lämmittäviä ruokia, eiköstä vain..?