Tänään oli taas vaihteeksi leipomispäivä. Tekaisin jälleen pari pellillistä piimäpiirakkaa, se kun vaan nyt on niin hyvää. Se maistuu siitä huolimatta, että pyrin tekemään siitä jotenkin erilaista kuin viimeksi. Yksinkertaisuutensa vuoksi siinä ei voi epäonnistua, kunhan pysyttelee edes lähellä totuttuja linjauksia.

Tällä kertaa tarkoitus oli kokeilla, miltä maistuu tattarista tehty piimäkakku. Tarkoitusta varten olin jokin aika sitten hankkinut tattarihiutaleita, mutta yllättäen monisisältöisestä ruoka-ainekaapistani löytyi myös tattarijauhoja. Pakkaus oli avattu, joten olin sitä joskus käyttänyt johonkin vaikken yhtään muista mihin. Mielessä kukkuu, että aikeenani olisi ollut yrittää tehdä blinejä, mutta varmuudella en ole niitä kuitenkaan tehnyt.

Lähtötilanne leivonnassa oli - ja on - perustekijöiltään osapuilleen sama kuin aina: puoli purkkia piimää, kolme desiä sokeria ja puoli pakettia margariinia sulatettuna. Leivinjauheen ja soodankin määrät ovat vakiot: 2,5 - 3 tl ja noin 1,5 tl, jauhoihin sekoitettuina. Tavallisten jauhojen sijaan tällä kertaa tuli käytettyä 3 dl tattarijauhoja ja 4 dl tattarihiutaleita.

Pudotin hieman paistolämpötilaa, joten nyt se oli vain vähän yli 200 astetta. Aikaa en katso enää kellosta vaan uunista: kun piirakan pinta näyttää sopivan ruskealta, se on valmista. Paistaminen kesti ehkä 30-40 minuuttia tai vähän yli...

Paloittelin ja laatikoin piirakan kuumana heti uunista ottamisen jälkeen, ajatellen että se voisi jäähtyessään kuivua liikaakin. Leikattaessa piirakan pinta näet oli hieman rapsakka vaikka se olikin sisältä pehmeän tuntoinen. Palasia tuli kahden merkkarirasian verran. Ulkona oli hieman pakkasta joten rasiat oli helppo jäähdyttää pihalla ennen niiden pakastamista.

Koska käytin leivontaan kasvismargariinia ja laktoositonta piimää, piirakasta tuli gluteeniton, laktoositon, hiivaton ja munaton. Niistä tulee siis tuo otsikon "...ton"..

Muuta mieleen tullutta: koska sooda reagoi taikinan happamien aineosien kanssa, voisi kokeilla, saisiko piirakan tehtyä piimän sijasta happamasta mehusta, vaikkapa puolukka- tai pihlajamehusta. :-)