Joulun tienoo oli minulle tällä kertaa useallakin tavalla hieman mutkikasta. Kurvailuun osasyynä oli seutukunnalle saapunut influenssa, josta ilmeisesti sain osani minäkin. Siksi "ilmeisesti", että tauti tuntui kohdallani  tavallista kovemmalta flunssalta; tautia kenties lievensi se, että olin tänäkin syksynä ensimmäisten joukossa hakemassa influenssapiikkiä. Rokote ehti siten kohottaa vastustuskykyäni ennen kuin tauti osui kohdalleni.

Toinen joulunviettoani häirinnyt tekijä oli vuodenvaihteeseen  ajoittunut asunnonvaihto-operaatio. Vaikka muuttomatka ei ollut pitkä, tavaroiden pakkaaminen, kuljettaminen ja purkaminen oli  melkoinen operaatio. Pakkaaminen alkoi jo joulukuun alussa ja niiden siirtely joulun aikaan. Viimeiset romppeet saimme siirrettyä eilen; tänään työnä  oli enää tyhjentyneen asunnon loppusiivous.

Sairastelu ja muuttopuuhat aikaansaivat sen, ettei virtaa oikein enää riittänyt joulukokkauksiin. Tekemättä jäivät piparkakut ja tortut, eikä jouluruokailustakaan juuri voinut puhua. Minimijärjestelyillä mentiin: pari rasiaa laatikoita, palanen ylikypsää kinkkua, vähän leikkeleitä. Siinä se. Edes joulukirkkoon en jaksanut lähteä; muutamana iltana menin petiin jo iltakuudelta ja silti unta riitti aamuun saakka.

Muuton myötä ruokatavaratkin olivat osin kahdessa paikassa, mikä loi hieman haasteita ruoanlaittoon. Osa niistäkin, jotka olivat vielä lähtöpaikassa, oli jossain laatikoissa eikä niitä aina jaksanut etsiä esille. Niinpä niillä mentiin mitkä sattuivat kulloinkin käsille. Tästä johtuen joulunaikana tuli syötyä aamupalalla kaurapuuroa viikossa enemmän kuin monena vuotena yhteensä sitä ennen. Hyvää kaurapuuro on, ei siinä mitään, mutta en vaan oikein ole kaurapuuroihmisiä. Keitän sitä muille enemmän kuin itse syön; minun aamupalani painottuu enemmänkin voileipäpöydän antimiin.

Kun eilen järjestelin viimeisiä ruokia uuden asunnon jääkaappiin, tein miellyttävän havainnon: avaamassani laatikossa oli aukaisematon pullo tyrniglögiä. Alla olevassa kuvassa on tyhjä pullo valmistetta, joka on alkoholitonta ja on asikkalalaisen Tihnilän tilan tuotantoa. On muuten pikkuisen hyvää! Jos löydän sitä vielä lähipäivinä, ostan muutaman pullon vierasvaraksi. Pistäkää tuote muistiin ensi joulua varten ja ostakaa jos jostain löydätte. Glögissä maistuu tyrni kuten nimikin lupaa, mutta juoma ei ole tyrnille ominaisen hapanta vaan makeaa ja yllättävän hyvää. Itse pidän siitä kylmänä, mutta lämmittämistäkin voi toki kokeilla.

 

Tyrnigl%C3%B6gi.jpg

Jouluruokien ohella tekaisin ison kattilallisen kaalisoppaa periaatteella: yksi iso keräkaali + yksi iso rasia jauhelihaa, lisänä siirappia, suolaa ja satunnaisia mausteita. Maku herätti huomiota ja sai kiitosta ruokailijoilta. Sainpahan sillä tavalla vähennettyä toiseen asuntoon siirrettävää ruokaraaka-ainemäärää.

Sivumennen täytyy mainita, että pakastimen siirron yhteydessä sieltä löytyi mielenkiintoista tavaraa: pari vuotta vanhoja mansikoita, mustekalalonkeropihvejä ynnä muuta pohjalle unohtunutta. Monenmoista on siis luvassa kokeilukeittiöstäni kunhan ennätän järjestellä astioita sun muita tavaroita jonkinkin verran paikoilleen että ennättäisin kokkailemaan muutakin kuin pikaruokia: pakastimesta löytyviä lämmitettäviä yms. äkkisapuskoita.