Juurekset jonottivat vuoroaan jääkaapissani, joten pitihän niille kyyti järjestää. Perunoitakin oli kahdenlaisia, kiinteitä ja muusipottuja. Ensioivalluksena oli, että tekisinkö punaista makkarakeittoa mutta sitten keikahdin värimuusin kannalle. Niinpä kuorin punajuuret ja porkkanat kiehumaan.

Ensimmäinen kuva on otettu siinä vaiheessa kun pilkoin jo perunatkin kaveriksi kiehumaan. Koska punajuuret ovat hitaampia pehmenemään, keittelin niitä ainakin puoli tuntia - porkkanoiden seassa - ennen kuin lisäsin perunat kattilaan.

V%C3%A4rimuusin%20l%C3%A4ht%C3%B6tilanne

Kuvaa ottaessani huomasin, että liemi  on upean väristä. Vettä voi jonkun mielestä olla liian vähän mutta hyvin perunat silti kypsyvät. Hirvi huolehtii siitä, ettei kansi lipsahda kokonaan paikoilleen ja nostata painetta kattilassa. Sopivasti raolla ollen se kiehuu ykköselläkin, eikä vesi nouse laidan ylitse.

Toheloin loppupäässä sen verran että kaadoin keitinliemen viemäriin. Se oli todella vahvan punaista, ja siitä olisi saanut varmasti mielenkiintoisen näköistä kastiketta. Korjaanpa tekemisiäni ensi kerralla tältä osin.

Jouduin välillä käväisemään muualla ja olin poissa tunnin verran. Koska ainekset ehtivät lähtiessäni jo aloittaa kiehumisen, jatkui kypsyminen mukavasti vaikka sammutinkin lieden poissaoloni ajaksi. Palattuani ei tarvinnut kuin hieman lämmittää kattilaa ja saatoin todeta kaiken olevan kypsää muusattavaksi.

Valmis%20v%C3%A4rimuusi.jpg

Tadaa! Tässä on lopputulos sellaisena kuin miksi sen tarkoitinkin. Kuten kuvasta näkyy, muusi on möykkyistä. Se johtuu pitkälti siitä, että punajuuret eivät ehtineet täysin pehmetä enkä halunnut niitä mäskätä nuijalla kokonaan tohjoksi. Jätin myös porkkanan- ja perunanpalasia joukkoon.

Laitoin sekaan runsaasti voita (liikaahan sitä ei silti voi koskaan olla...). Hetken harkitsin, käyttäisinkö muusissa oikeaa vai ruokakermaa mutta päädyin kuitenkin maitoon. Ruokakerma ja kerma jäävät tuonnemmaksi, samoin kookoskerma. Kermasta teen todnäk jonkinnäköistä jälkiruokarahkaa mutta saattaapi siitä tulla muutakin.

Kastikkeen väristä ei vielä tässä vaiheessa ole tietoa. Ehkäpä teen sen nakeista tai ehkäpä en.