Ei liene yllättävää, että viikon poissaolon jälkeen jääkaapistani löytyi vanhenevia valmisteita :-). Tällä kertaa siellä oli iso rasiallinen raejuustoa ja pari purkkia rahkaa. Niitä katsellessa tuli mieleen, että tekaisenpa niistä räiskäleitä eli lättyjä.

Tuumasta toimeen ja taikinan tekoon. Tällä kertaa aineksina olivat 400 g:n rasia raejuustoa, kaksi pientä rasiaa pehmeää rahkaa, kolme kananmunaa, hieman vettä, ripaus suolaa, loraus ruokaöljyä, noin puoli kupillista sokeria ja liian vähän vehnäjauhoja.

Sekoittelin aineksista melko sakean taikinan ja paistoin - eli yritin paistaa - ensimmäisen räiskäleen. Koska jauhoja oli liian vähän suhteessa proteiina sisältäviin aineksiin, se kärähti pannun pohjaan. Sain lätyn kaapimalla irti (söin sen hetken kuluttua) ja lisäsin taikinaan sekä vettä että jauhoja.

Koska tuntui että en tällä kertaa jaksa paistaa litran taikina-annosta, jätin taikinan tarkoituksella melko sakeaksi. Sain sen kuitenkin leviteltyä pannulle kun sitä hieman heiluttelin. Huomasin myös, että paistaminen onnistui paremmin hyvin miedolla lämmöllä, enimmäkseen kolmosella kuusiportaisella asteikolla. Räiskäleistä tuli matalan lämmön vuoksi kohtalaisen vaaleita paitsi viimeisestä; nostin lämmön neloseen ja sain aikaiseksi hieman liian tumman pinnan toiselle puolelle ennen kuin huomasin kääntää lätyn.

Lopputuloksena oli noin tuplasti tavallisia lättyjä paksumpia räiskäleitä. Sokerin ja ehkä rahkankin ansiosta ne olivat melko makeita, ja raejuustosta johtuen sisältö oli jonkin verran ryynimäistä. Ilmeisestsi juustorakeet proteiinipitoisina kovettuivat liikaa kun ne paistuivat. Tulos oli vähän kuin olisi käytetty epäkypsää riisivelliä tai -puuroa taikinan osana.

Lätyt tulivat kuitenkin syödyiksi ja mansikkahillon kanssa ne olivat vieläpä kohtalaisen hyviä. Huonona puolena oli oikeastaan vain se että taikinan paksuudesta johtuen lätyistä tuli paksuja joten niitä oli hankala pyöritellä rullalle. Parhaiten niitä pystyi syömään pilkkomalla ne haarukalla pieniksi suupaloiksi. Mutta yhtä kaikki: eipä mennyt ruoka-aineksia hukkaan tälläkään kerralla ja hyvä niin.