Tulipa vaihteeksi tehtyä jotain mistä tuli kehuja muiltakin :-). Sain työkaverilta hyvän vinkin smetanalohen valmistamiseksi ja sitähän piti kokeilla, kun sattui sopivasti pari kotilmaista kirjolohifilettä löytymään jääkaapista.

Valmistusohje oli niin helppo, että jopa minäkin osasin toimia säveltämättä ja sähläämättä sen mukaisesti. Tällä kertaa ei tarvinnut kokeilla omia kikkoja, vaikka ehdottelinkin että tekisin seesamilohta. Ajatus kuitenkin tyrmättiin sen verran painokkaasti että tulin taipuneeksi.

Valmistelutöinä laitoin kuivaamani fileen nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle pellille ja ripottelin sen päälle hieman hienoksi rouhittua merisuolaa. Mitään mainitsematta ripottelin vielä hieman mustapippurirouhetta, mutta  vain vähän koska en halunnut tehdä pippurilohta. Päälle levitin leivinpaperin, reunoille pari veistä painoksi ja nostin kalan jääkaappin pariksi tunniksi maustumaan.

Suunniteltuun aikaan lämmitin uunin 150 asteeseen ja nostin maustuneen kalan jääkaapista. Pilkoin puolenkymmentä tomaattia ja kolme isoa sipulia ohuiksi siivuiksi. Koska en löytänyt edellispäivänä kaupasta pihvitomaattia, otin tavallisia mutta katsoin, että ne ovat vielä hieman kovia jotta ne on helpompi leikata.

Levitin kalan pintaan pienen purkillisen (jotain 150 g) maustamatonta smetanaa, sellaista perustavaraa jota saa keltaisessa purkissa. Sen päälle sijoittelin ensin tomaattisiivut ja niiden päälle sipulisiivut, osin renkaiksi purettuina.

Koko homma oli uunissa kolmisen varttia, ja koska lämpö oli vain 150 astetta, kala ja päällykset eivät varsinaisesti paistuneet vaan pikemminkin hautuivat. Smetanan alla lohi säilytti kosteutensa, saaden sitä ehkä jopa lisääkin, ollen pöytään nostettuna mehevää nautittavaa. Tällä kertaa en valmistanut mitään oheissörsseleitä joten kala syötiin sen mukana pehmenneiden tomaatti- ja sipulirenkaiden kera. Ainoa lisäke oli kaupasta ostettu punajuurisalaatti.

Kala katosi lautaselta nopeasti, eikä hassumpaa tullut toisestakaan samalla kertaa ostamastani fileestä. Sen valmistin illalla hunajapintaisena: sama lämpö, mutta kuivatulle pinnalle vain hujajaa levitettynä suolan ja vähäisen tilliripotteen kera. Saatteena olivat kuorittuina keitetyt Rosamunda-perunat.

Kahdesti nam!

Smetanalohi%20menossa%20uuniin.jpg

Tässä piilokuvassa on kirjolohifilee kätkettynä tomaattien ja sipulin alle, smetanalla pinnoitettuna. Annos on matkalla uuniin lämmittelemään.