Puuro on terveellistä ja joskus jopa maukastakin ruokaa. Suosikkeihini kuuluu ohrasuurimoista haudutettu uunipuuro. Sen tekeminen on helppoa. Tarvitaan vain kuvan mukaisia raaka-aineita ja tarvikkeita + uuni (ei mahtunut kuvaan).

Uunipuuroa%20varten-normal.jpg

Suurimot voivat olla rikottuja tai kokonaisia, luomua tai ei; mitä sattuu kaapissa olemaan tai kaupasta saamaan. Suolaa tarvitaan vain vähän, sehän ei ole edes terveellistä ainakaan isommissa määrin. Ruokaöljynä käytän kylmäpuristettua rypsiöljyä, mutta jopa oliiviöljy käy hyvin. Sen käyttötarkoituksena on, etteivät ryynit tartu kypsyessään vuokaan kiinni. Ruokakermaa tarvitaan puuron liemeksi; ilman nestettä ryynit jäävät vieläkin irtonaisemmiksi kuin tällä ohjeella on tarkoitus...

Kannellinen uunivuoka (pieni riittää hyvin, etenkin jos on syöjä on pieni tai heitä on vain vähän ruoka-aikaan paikalla). Pullasudilla on hyvä levittää ruokaöljy vuoan reunoille (toimii myös vaikka kakkuvuoan kanssa), ja lusikka on kätevä kun sekoitetaan ainekset vuoassa ennen uuniinlaittamista.

Valmistus on helppoa. Näin se etenee: Voitele vuoka ruokaöljyllä. Ei haittaa, vaikka öljyä vähän lorahtaa, etenkään jos se on jotain kylmäpuristettua. Ne ovat rasvoista parhaita, etenkin syötyinä.

Kaada vuokaan keoksi kasa suurimoita; ehkä jotain desin verran (opit parin valmistuskerran jälkeen arvioimaan itse paremmin). Ripauta sekaan pari hyppysellistä suolaa. Isosormiselle saattaa riittää vähempikin. Mittoina se vastaa suunnilleen puolikasta teelusikallista eli jokseenkin neljänneskukkurallista, miten vain. Joku nimittäin sanoi kerran, että kukkurallinen onkin kaksi lusikallista että silleen.

Lorauta päälle purkillinen ruokakermaa. Niitä on kahden desin purkeissa ja muisaakseni vähän isommissakin. Kumpikin käy, koska sekaan lisätään suunnilleen saman verran vettä. Lisää se siten, että huuhtelet purkkia vähän kerrallaan. Siten saat ruokakermapurkin puhtaaksi ja voit pistää sen kartonkikierrätykseen kunhan se kuivuu.

Sekoita seos lusikalla (tai kauhalla, jos se enemmän miellyttää) ja laita kansi päälle.

Pane vuoka uuniin ja uuni sataselle. Anna hautua yön ajan (jos teet aamupuuroa) tai vähintään 5 tuntia (jos teet vaikka iltapuuroa; aloita puuron tekeminen ajoissa ettei mene ilta puuron vuoksi pitkäksi).

Jos kaikki meni putkeen, valmis puuro ei ole aivan puuroa. Suurimot ovat silloin toki kypsiä ja vuoasta otettaessa kiinni toisissaan, mutta lautasella ne irtoavat mukavasti kun rupeat lusikoimaan. Jos sait vuoallisen irtoryynejä, joko käytit liikaa suurimoita tai liian vähän nestettä. Jos taas tuli riisipuuron näköistä (joskaan ei tietenkään makuista) jälkeä, kävi päinvastoin. Korjaa ainesmääriä seuraavalla kerralla jompaan kumpaan suuntaan: kuivia lisäten ja nestettä vähentäen tai päinvastoin, tekemiesi johtopäätösten mukaan.

Varsinainen valmistaminen ei vie kauaa aikaa. Tarvikkeet pöydälle, uuni päälle, ainekset vuokaan ja uuniin. Aikaa kului kolmisen minuuttia. Kypsyminen sitten viekin aikaa, mutta sitä odotellessa voit vaikka nukkua tai tehdä töitä, miten vain haluat ja miten vuorokausirytmisi ohjaa.

Puuro sopii syödä sellaisenaan, ilman lisukkeita. Jos haluat, voit lisätä siihen maitoa ja vaikka sokeria, mutta kumpikaan ei ole tarpeen. Ohra imeltyy hautuessaan kypsäksi joten puuro sekä maistuu makealta että on makeaa (huomaa kaksi eri merkitystä!).

Nam!