Lampaanpaisti%20menossa%20uuniin.jpg

Koska kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, kertokoon tämä kuva tähän alkutarinan.

Kuvassa on muutaman päivän jääkaapissa sulanut lampaanpaisti menossa uuniin. Tällä kertaa tyydyin melkein perinteiseen pintamaustamiseen. Melkein tarkoittaa sitä, että ripottelin tekemääni mausteseosta lihan päälle ja tökin sen jälkeen lihaan reikiä haarukalla jotta saisin edes vähän mausteita uppoamaan pintaa syvemmälle.

Mausteseokseen käytin pan-suolaa, mintturouhetta, salviaa, currya, mauste- ja valkopippuria, kanelia ja sokeria, vähän kutakin. Levittelin ja upotin sitä joka puolelle paistia ennen kuin laitoin sen paistopussiin. Lopuksi tökkäsin mittarin pussista läpi. Samalla pussiin tuli pieni reikä, mikä on tärkeä yksityiskohta joka tuppaa joskus unohtumaan. Ja sitten saattaa sattua jotain harmittavaa.

Paistoin lihaa noin 150 asteen lämmössä, kunnes mittari näytti lähes huippulukemia. Unohduin nimittäin kirjan ääreen hieman liian pitkäksi aikaa, mutta eipä tuosta näyttänyt kuitenkaan olevan isommin haittaa loppujen lopuksi. Ehkä matalahko paistolämpötila pelasti lopppujen lopuksi homman.

Koska ulkona oli odotettavissa sopivaa keliä sekä yöksi että päiväksi, tyhjensin paiston lopuksi pussista liiat liemet ja vein paistopellin kaikkinensa parvekkeelle jäähtymään ja muutenkin talteen. Suojatulla parvekkeella liha pysyi viileänä kunnes seuraavana iltana oli aikaa maistella tuotosta.

Lammasta%20lautasella%20mustan%20kahvika

Tässä kuvassa lautasella on vastaleikattujen, kylmien lammaspaistisiivujen lisäksi perunamuusia mustalla kahvikastikeella. Laitettuani perunat kiehumaan tekaisin keittokastikkeen valmiiksi jotta se ehtisi jäähtyä ruokailuun mennessä. Kokemukseni mukaan tämäntapainen kastike on parempaa kylmänä kuin lämpimänä.

Kastikkeeseen käytin lirauksen rypsiöljyä ja lorauksen mustaa soijakastiketta. Mausteiksi ripottelin sekaan paprikajauhetta, fenkolinsiemeniä, vaniljasokeria ja erittäin hienoksi jauhettua pikakahvijauhetta. Suurukseksi lisäsin ropsauksen vehnäjauhoja minkä vuoksi kypsennysvaiheessa kastiketta piti vähän ohennella vedellä.

Mausta tuli hieman karvas, johtuen ehkä kahvista ja siitä, että keittelin kastiketta aika kovalla lämmöllä. Maku kuitenkin tasautui jäähtymisen myötä ja tuntui olevan ihan ookoo ruokalautasella.

Lammaspaistista irrottelin kaikki lihat ja leikkelin ne ohuiksi siivuiksi. Niitä jäi sen verran, että niistä voi rakennella vielä jotain. Ainakin hernekeittoon ne sopivat hyvin, ja koska ne ovat jo kypsiä, hernekeittokin valmistuu nopeasti. Ainakin jos käyttää pohjana purkkihernekeittoa.

Että tämmöistä tänään.