Kaappini kätkevät sisäänsä monenlaisia epämääräisiä ruokatarvikkeita, jotka ovat niihin "unohtuneet". Olen ne joskus ostanut, aikeena tehdä niistä jotain tiettyä, mutta kun se "jokin" on jäänyt tekemättä, on ostos jäänyt käyttämättä. Osa puolestaan on erilaisia jämiä, jäänteitä joita jää aina jäljelle kun isosta pakkauksesta tekee pientä ruokaa.

Eilen tekemälläni kuskusilla oli tällainen "jämätausta". Koska tiesin, että avattuna ollut pakkaus oli säilynyt kuivana ja käyttökelpoisena, en edes katsonut sen eräpäivää ennen kuin ruokailun jälkeen. Eipä se sittenkään hätkäyttänyt, vaikka olikin jo tovin aikaa sitten ohi mennyt.

Kuskusin valmistus on helppoa, kun sen tekee täsmälleen paketissa olevan ohjeen mukaan. Ainakin muistitietooni sisältyvät kokemukset kertovat, ettei sen kanssa kovin kannata sooloilla (tai sitten en vain ole löytänyt oikeaa vaihtoehtoista toimintatapaa). Yhtä kaikki, siitä saa hyvää helposti. Toisaalta tulee mieleen, että minkähänlaista tulee mannaryyneistä jos niitä tekee kuskus-pakkauksen ohjeella. Väriä kuiten pitää jostain lisätä, jos ei muuta muuta.

Kuskus on kuivaa sellaisenaan, joten tällä kertaa tein sen kylkiäiseksi kanakastiketta. Sen tein kanajauhelihasta (mitä se sisältänee, jääköön tietämättä).

Paistoin jauhelihan hauduttamalla eli kuumensin sitä avopannussa sen verran että sain siitä sen paistuessa hierottua lastalla epämääräisiä möykkyjä (murusia), jotka eivät enää tarttuneet toisiinsa. Sen jälkeen pienensin lämpöä minimiin ja laitoin pannuun kannen päälle jottei vesi haihtuisi pois ja jauheliha kuivuisi.

Liemen tein jokseenkin perinteisen ruskeakastikkeen tapaan: ruokaöljyssä ruskistettuja sämpyläjauhoja (sattui olemaan sämpylänteko samaan aikaan ja jauhopurkissa ylimääräisiä jauhoja), kuumaa vettä vispilällä sekoitettuna (ettei tule jauhomöykkyjä kastikkeeseen) ja mausteeksi kanaliemikuutio ja valkosipulia. Taisi sekaan mennä vähän valko- ja mustapippuriakin. Jauhoja en ruskistanut kovinkaan paljoa, joten kastike jäi aika vaaleaksi mutta sellaistahan se on kananlihakin, joten väri sopi jotenkin tyyliin tällä kertaa.

Jauhelihaa oli 300 g:n pakkaus, josta ensin ajattelin laittaa puolet mutta tuumasin että mihinkäpä minä sitä loppua säästän joten sekaan meni sekin puolikas. Tulipahan sitten sakeaa kastiketta. Nam!

Lasillinen kuskusia tuotti kaksi isoa annosta ja paketti kanajauhelihaa kolme annosta, joten yksi annos kanakastiketta on vielä jäljellä. Se sopii syödä vaikkapa eilen paistamieni poronmaksapalojen ja sipulirenkaiden kanssa tänään.

Niitä eilisiä sämpylöitä meneekin näköjään vain puolikas ateriaa kohden, joten niitä sitten syödäänkin jonkin aikaa :-)