Lipeäkala on suurta herkkuani, kuten moni muukin ruoka näköjään. Jokin aika sitten löysin kaupan kylmätiskistä vielä paketin lipeäkalaa, molvaakohan se oli, en muista enää. Sekin taisi olla viimeinen tänä talvena myynnissä ollut.

Tavallisesti olen keitellyt kalan pakkauksessa olleen ohjeen mukaisesti suolavedessä, mutta tällä kertaa teinkin toisin. Luin nimittäin vaihteeksi paketin ohjeen kokonaan, ja siinähän neuvottiin myös, miten kalan voi valmistaa mikrossa.

Joten ei kun kokeilemaan: kala paketista lautaselle ja lautanen  mikroon kuvun alle. Ohjeenmukaisen kypsennyksen jälkeen tovin tauko, että lämpö tasautuu ja sitten toinen lämmityskierros. Siinä kaikki, valmista tuli ja hyvää tulikin. Kala pysyi kasassa paljon paremmin kuin keittämällä, eikä tarvinnut käyttää suolaa tms. Myös asuntoon leviävä lieveilmiö eli lipeäkalan haju oli selvästi vähäisempi.

Lipeäkalan kypsyessä mikrossa tein sen oheen perinteisen valkokastikkeen, jossa mausteina on vain suolaa, valkopippuria ja valkosipulia. Kylläpä osasi olla makoisaa. Kalaa meni melkoinen palanen kastikkeen kera, ilman muita höystöjä.

Seuraavana päivänä meni loput kalasta, mikrossa lämmitettynä. Maistuisi se toki kylmänäkin, sekin on kokeiltu, mutta hivenen lämmitettynä sen maku on vielä parempi.

Odottelen taas ensi talvea jotta pääsen syömään lipeäkalaa. Vaihtoehtona on etsiä sellainen marketti tai kalakauppa, josta sitä saa ympäri vuoden.