Monta vuotta sitten löysin parista sanomalehdestä ohjeen kuivakakusta, jossa yhtenä ainesosana oli tavallinen pääsiäismämmi. Tein ohjeen mukaisen kakun, sitten sitä soveltaen täytekakun ja sen jälkeen muutaman kääretortun eri aineskokoonpanoilla. Mämmikakut kuitenkin unohtuivat vuosien mittaan, mitä nyt joskus keskusteluissa niistä mainitsin.

Tänään sitten tein pitkästä aikaa mämmikääretortun. Se, että edelliskerrasta oli pitkä aika, näkyi hyvin. Koska en ollut merkinnyt muistiin, mitä kaikkea viimeksi käytin, leipominen meni vähän arvailuksi. Tukea sain alkuperäisestä reseptistä johon tein kuitenkin muutamia muutoksia.

Käytin taikinaan puolisen rovetta mämmiä, jota notkistin lasillisella maitoa ja vajaalla lasillisella ruokaöljyä. Sekoitin aineksia kunnes mämmi liukeni ja tuloksena oli tasainen ja notkea mönjä. Sekoitin siihen ensin kaksi kananmunaa ja sitten neljä desiä jauhoja joihin olin lisännyt teelusikallisen soodaa ja kaksi teelusikallista leivinjauhetta. Jälkikäteen sanoisin, että jauhoja tuli vähän liikaa, mutta asia korjaantuu ensi kerralla. Sokeriakin piti taikinaan laittaa, mutta se jäi tekemättä tällä kertaa.

Levitin taikinan paperoidulle pellille ja paistoin 225 asteessa jonkin aikaa (en katsonut kelloa, otin pellin uunista kun tuli tuoksut nenään). Ehkä paistoaika oli hieman liian pitkä, en tiedä.

En juurikaan antanut torttulevyn jäähtyä kun levitin sille melkein kaksi rasiallista Pirkka-merkkistä appelsiinituorejuustoa. Aiemmin olen käyttänyt Violaa, joka on voimakkaammin appelsiinille maistuvaa ja sopii mämmikääretortun täytteeksi paremmin. Käytän sitä taas ensi kerralla sitten.

Kääriessäni torttua ajattelin, että taikinaa tuli tehtyä hieman liikaa koska tortusta tuli aika paksu. Samaten jauhoja oli kai liikaa kun levy hieman yritti halkeilla sitä kääriessäni. Lopulta sain kuitenkin käärinnän tehtyä ja pakkasin rullan voipaperiin ja jätin pöydälle jäähtymään.

Iltasella avasin paketin ja totesin, että torttu oli sikäli onnistunut, että rulla pysyi hyvin kasassa. Söin siitä muutamia siivuja (kummastakin päästä tietenkin, jotta sain ne leikattua tasaisiksi) ja hyvää oli, vaikka sokeri puuttuikin. Koska mämmi on imellettyä tavaraa, olisi sokeria kuitenkin käytettävä maltillisesti jottei tortusta tule liian makeaa. Appelsiinia olisi saanut olla enemmän. Mitä jos levitteen kanssa käyttäisi appelsiinimarmeladia? Se ehkä toimisi hyvin levitteen kanssa.