Tänään olin taasen vieraskokkina. Olimme kumpikin - sekä minä että vieraani - omien menojemme vuoksi päivän poissa, joten kun iltasella tulimme takaisin asunnollemme, oli jo myöhäisaterian aika. Toisin sanoen, kuten vieraani vastasi ruoanlaittoa koskevaan kysymykseeni: "Jos aiommme syödä vielä tänään, on se tehtävä nyt heti".

Siispä tuumasta toimeen ja asiasta toiseen. Sovimme, että teen makaroniruokaa, johon käytän eilisestä ruoanlaitosta yli jääneen, valmiiksi paistetun jauhelihan.

Valmistus oli helppoa ja nopeaa eli niin kuin on minulle mieluista. Kattilaan kolme neljännespussillista makaroneja, pussillinen sekavihanneksia (taisi olla jotain porkkana-sun-muuta -seosta tällä kertaa) ja vettä sen verran että ainekset peittyivät ja vielä kaksi senttiä lisää. Kattila kiehumaan ja samalla sekaan erilaisia mausteita: iso kourallinen sipulirouhetta, reilu lusikallinen kirveliä, saman verran paprikaa ja aromisuolaa, puolisen lusikallista oreganoa, kukkuralusikallinen ranskanperunasuolaa (en jostain syystä löytänyt jauhelihamaustetta joten korvasin sen), paaaaaljon valkosipulijauhetta, vähän sekä musta- että valkopippuria ja saattoi sekaan mennä vielä jotain muutakin maustetta.

Makaronien kypsyessä vesi imeytyi niihin hiljaksiin, ja kun se oli vähentynyt niin että nestepinta oli kadonnut, lisäsin sekaan pari sataa grammaan valmiiksi paistettua jauhelihaa. Pata sai hiljalleen porista - koko ajan ilman kantta jotta mahdollisesti liiat nesteet haihtuisivat - ja sitä piti kauhalla hämmennellä (lue: kaapia), sillä makaroni tuppaa tarttumaan pohjaan kiinni jos sen unohtaa joksikin aikaa sekoittamatta.

Kun enin neste oli joko imeytynyt tai haihtunut ja makaronit sopivan kypsiä ("hammastuntumaisia"), lisäsin reilun loraukset tamarisoijaa, maistelin suolan määrää ja lisäsin sitäkin hieman sillä vieraani on tottunut hieman suolaisempaan ruokaan kuin minä itse. Pelkästään itselleni tehdessäni käytän suolaa yleensä varsin niukasti, mutta joskus täytyy siis toimia toisinkin.

En katsonut kellosta aikaa, mutta epäilen että jotain vartin verran meni aikaa alkusanoista ("Olisiko nälkä?") siihen, kun ruoka oli jo lautasella. Syödessä päälle ketsuppia ja nälkä siirrähti kummallakin kahden annoksen jälkeen seuraavalle päivälle.

Tämmöistä tänään.