Sattumoisin löysin pakastimestani pari pientä pussillista toissa syksyistä lammasta, pieniä kylkipaloja. Sulattelin niitä jääkaapissa muutaman päivän kunnes tuli viikonloppu ja mietin, mitä niistä tekisin.

Päätin tehdä lihakeiton. En muista, olisinko aiemmin tehnyt lammaskeittoa joten sitähän piti kokeilla. Yksinkertaisena kokkina tein hommasta jälleen yksinkertaisen: pistin luiset lihapalaset hellalle hautumaan vähäisessä vedessä. Levy sai olla ykkösellä kun kansi oli kiinni. Availin sitä vain kun kääntelin palasia ja joskus lisäsin vettä, hautuminen kun kesti monen monta tuntia.

Jossain vaiheessa lisäsin kattilaan kasviksia: sipulin ja porkkanan palasia. Vähän myöhemmin tuumailin, että keitossa voisi olla jonkinlainen suurus, joten lisäsin sekaan pari kourallista ohrasuurimoita. Taas hauduttelu jatkui.

Kun suurimot alkoivat olla kypsiä, olivat lihat ja luut jo eronneet toisistaan. Siinä vaiheessa lisäsin mausteita: suolaa, pippureita, minttua, valkosipulia (tällä kertaa lusikallinen murskaa liemineen purkista), fenkolinsiemeniä ja taisi mennä jotain muutakin. Samalla muistin, että minulla oli pieni palanen Korpelan ylikypsää possua jääkaapissa, joten sekin sai mennä palasina kattilaan.

Kun hauduttelua oli jatkunut vielä jonkin aikaa, kuorin muutamia perunoita ja lisäsin ne kattilaan. Ne olivatkin viimeinen lisäys, jollei veden lisäämistä lasketa, sitä kun poistui kattilasta vaikka kansi oli aika tiivis. Toki sitä imeytyi suurimoihinkin melkoisesti.

Kun perunat olivat kypsiä, oli keitto valmis. Alla olevassa kuvassa on yksi annos lautasella syömävalmiina.

Lammaslihakeitto.jpg

Kuvassa lihat ovat hieman vaaleanpunaisia ja niin ne olivat todellisuudessakin. Pienet vihreät hituset lautasella taitavat olla joko oreganoa tai basilikaa, kumpaakin kun oli keitossa.

Lopputulos oli niin maukas, että keitto meni kaupaksi kertasyönnillä. Tällä kertaa ei edes lientä jäänyt tähteeksi, sen verran hyvää se oli, mutta lampaastahan saa lähes miten tahansa tekemällä hyvää ruokaa. Harmi vain, että nyt se on loppu, ja seuraavan kerran samanlaista on saatavilla vasta ensi syksynä sillä lammas tulee suoraan tuottajalta. Näin saan sen tuoreena ja sen kasvattaja saa hieman suuremman tuoton työlleen. Suosittelen samaa tapaa muuten teillekin!