Loppukevät ja alkukesä on mennyt tavanomaisten kokkausten puitteissa eli niistä ei ole isommin kerrottavaa. Puuroa ja pottuja on kulunut, keittoja on lipitetty ja soppia syöty. Hyvin on aika kulunut ja ruoka maistunut, niin itse tehty kuin muidenkin kokkailema.

Sain jokin aika sitten lapseltani vinkin tehdä kanamöshöstä kalaversio. Se oli hyyyvä oivallus, ja minulle sopivan yksinkertainen. Olen tehnytkin sitä jo kahdesti, ja siitä taitaa tulla osa vakiovaihtoehto ruokalistallani.

Kalamöshön tekeminen on yhtä helppoa, nopeaa ja edullista kuin kanamöshönkin. Ohjekin - jolla saadaan kattilallinen ruokaa eli kerta-annos isolle perheelle tai parin päivän eväs yhdelle hengelle - on lyhyt:

Raaka-aineiksi tarvitaan pieni paketti (oisko jotain varttikilo) hunajamarinoituja kirjolohisuikaleita, kaksi lasillista basmati- tai jasmiiniriisiä (kypsyvät nopeasti) ja kolme lasillista vettä. Lisäksi tarvitaan purkki (tai kaksi) jotain Creme Bonjourin Cuisine Crème Fraiche - valmistetta (suosikkejani ovat Sipulisekoitus ja Valkosipuli & Yrtit). Suolaa voi laittaa puolikkaan teelusikallisen jos haluaa mutta se ei ole välttämätön. Mitään mausteita ei tarvita. Rypsiöljyliraus riittää kalan kypsentämiseen pannulla.

Mitataan riisi ja vesi kattilaan (ja suola, jossitä käytät) ja laitetaan ne kiehumaan. Paketin kyljessä on toimiva keitto-ohje.

Kuumennetaan öljytilkka pannulla ja paistetaan kalanpalasia hetki, pienentäen sitten lämpö minimiin jätetään kalat hautumaan kannen alle, pannua välillä ravistellen tai muuten kalanpaloja sekoitellen etteivät ne kovin tartu pohjaan ja pala.

Kun riisit ovat kypsyneet ja vesi imeytynyt niihin, sekoitetaan kypsät kalanpalat, riisi ja CCF-valmiste keskenään. Itse sekoitaan ne toisinaan riisikattilassa, toisinaan jossain sopivassa kulhossa.

Jos möshöstä haluaa hieman irtonaista, riittää em. annokseen yksi purkki CCF-valmistetta. Kahdella purkilla lopputulos on hieman tahmeampaa ja - ainakin heti syötynä - hieman löysähköä. Jos möshöä jää yli tai sen antaa jäähtyä ja vetäytyä pari tuntia, se kiinteytyy nesteen imeydyttyä riisiin.

Möshö on hyvää kylmänä, mutta kannattaa muistaa että riisiruokaa ei ole hyvä säilyttää kauaa kylmässäkään. Se onkin parasta syödä viimeistään seuraavana päivänä loppuun. Viimeaikoina on uutisoitu keitetyn riisin uudelleenlämmityksen riskeistä, ja on tärkeää muistaa, että jollei ruokaa ole tarkoitus syödä pian sen valmistuksen jälkeen, se on jäähdytettävä nopeasti ja säilytettävä riittävän kylmässä.

Toinen neuvo on, että jos möshöä ei aiota syödä kahtena päivänä, keitettävä riisiannos kannattaa ainakin puolittaa. Silloin sen syö yksinkin yhden päivän aikana, parina-kolmena ateriana. Kalamäärä voi olla sama, tuleepahan sekaan enemmän sattumia, ja CCF-valmistettakaan ei tarvita kuin yksi purkki.