Lihamureke on siitä mukava ruoka, että siihen voi käyttää jauhelihan ohella hyvinkin monenlaisia aineksia. Eräs aikaisemmista kokeiluistani tällä saralla ei oikein onnistunut, mutta tänään meni jo paljon paremmin :-)

Raaka-aineet koostuivat tällä kertaa pääasiassa sikanautajauhelihasta (400 g), ryöpätyistä kangassienistä (250 g), mustaleimaisesta Koskenlaskija-sulatejuustosta (250 g) ja purkillisesta ruokakermaa. Luonnollisena jatkeena käytin korppujauhoja, joita meni vajaa lasillinen sekä sideaineena kaksi kananmunaa. Lisäksi sekaan meni ruokaöljyä (kylmäpuristettua rypsiöljyä, kuten tavallisestikin), mausteita ja suolaa.

Aluksi silppusin kokonaisina olleet sienet pieniksi. Se kävi kätevästi saksimalla niitä kulhossa samalla kun luin kirjaa; työn ohessa voi toki harrastaakin... Sienisilpun sekaan sotkin jauhelihan ja muutaman ruokalusikallisen ruokaöljyä tasaiseksi mössöksi.

Seuraavaksi kuumensin kattilassa purkillisen ruokakermaa ja sulatin sen sekaan kokonaisen paketillisen mustaleimaista sulatejuustoa. Käytin kaikki, sillä mitäpä varten minä olisin loppuja säästellytkään. Pääsinpä kerralla siitä eroon (tietysti maistelin pienen köntin siinä sivussa).

Juustosulatteen hieman jäähdyttyä sekoitin liemen sieni-jauhelihamassaan. Lisäsin sekaan korppujauhoja vajaan lasillisen eli sen verran, että sain aikaan sopivan paksuisen mureketaikinan, jota ohensin kahdella kananmunalla. Maustoin taikinan lisäämällä mukaan teelusikalliset suolaa ja oreganoa, kaksi teelusikallista grillimausteseosta, paprikajauhetta ja valkosipulijauhetta sekä noin neljänneslusikalliset musta- ja valkopippuria. Vasta sitten, kun mureke oli ollut jo tovin uunissa, hoksasin että sipuli jäi pois mutta ajattelin että paistanpa sitä sitten renkaina kunhan iltasella alan syömään mureketta, perunoiden ja vaikkapa etikkasienten kanssa.

Paistoin mureketta reilut pari tuntia 175 asteessa, ja lopputulema oli jäähdyttyään hyvän makuinen (jos pitää kangassienistä) ja mukavan kiinteä. Sen verran yritän muistaa ensi kerralla tehdä muutoksia, että teen taikinasta ehkä hieman paksumpaa sekä käytän siihen myös sipulia. Myös siirappia tai hunajaa voisi käyttää imelyyttä antamaan.