Uuni kaipasi puhdistusta, sen pohjalle kun oli jossain vaiheessa pudonnut jotain joka oli palanut kiinni. Sain uunin puhtaaksi parin tunnin operaation myötä, sopivien aineiden avulla.

Uunin kanssa touhutessani keksin, että nyt kun se on puhdas, tekaisenkin sen kunniaksi jonkin kakun. Muistin samalla erään keskustelun, jossa pohdin, miten viinirypäleet käyttäytyisivät jos niitä sekoittaisi taikinaan ja paistaisi niistä kakun. Ei kun kokeilemaan.

Voitelin irtopohjavuoan ja jauhotin sen hienosokerilla valmiiksi. Sen jälkeen tein tavallisen sokerikakkutaikinan ja levitin sitä hieman vuoan pohjalle. Seuraavaksi pesin rasiallisen rypäleitä, halkaisin ne kahtia ja asettelin ne varovasti taikinakerroksen päälle.

Ryp%C3%A4lekakku%201.jpg

Kuvassa näkyy, kuinka asettelin rypäleet vuokaan ja levitin sen päälle lopun taikinan. Paistoin kakkua vajaan tunnin noin 175 asteessa kunnes se oli sopivan värinen ja kypsä.

Ryp%C3%A4lekakku%202.jpg

Kuvassa on ylösalaisin kumottu, jäähtynyt kakku. Kuten näkyy, osa rypälepuolikkaista painui paiston aikana lähelle vuoan pohjaa. Kakku oli pehmeä ja pohjaltaan melko kostea, mutta yllättävän hyvin onnistunut. Niinpä ei kestänyt kauaa kun se oli tullut syödyksi.

Teen tällaista toisenkin kerran. Taidan kuitenkin kokeilla seuraavalla kerralla rypäleiden jauhottamista tai kostuttamista ja sokerointia ennen kuin lisään ne vuokaan jotta näkisin, painuvatko ne samalla tavalla pohjaan. Toinen vaihtoehto tietysti on, että paistan pohjaosaa hetken ja lisään rypäleet hieman kovettuneen kerroksen päälle, kaataen lopun taikinan niiden päälle. Tästä tulikin mieleen, että voisin kokeilla kakun paistamista useassa osassa: ensin pohjaosa, sen päälle rypäleitä tai marjoja ja taikinaa, toinen paistokerta ja taas jotain täytettä ja päälle loppu taikina sekä kolmas paistokerta. Voi tosin käydä, että sitten kun pintakerros on lopulta kypsää, on pohja puolestaan melko tumman ruskeaa :-). Nähtäväksi jää.